Onze ouders en/of grootouders hadden het maar wat gemakkelijk: in hun badkamer hoorde een witte en vierkante tegel, hooguit met hier en daar een motiefje of een smalle strook in een andere, donkere kleur. En klaar. Blauwe, roze of groenige tinten konden eventueel ook nog erbij. Maar avontuurlijker hoefde het echt niet te worden. Voor de rest van de woning werd er dikwijls gekozen voor één zelfde cementtegel.
Nee, dan zitten wij tegenwoordig met en pak meer keuzestress. Kleuren gaan van zwart tot wit en alles daartussen. Ook qua vormen is er nu meer variatie dan de klassieke vierkante tegel.
Welke kleur en welke stijl geniet uw voorkeur? Houdt u eerder van een landelijke stijl of kiest u eerder voor neutrale kleuren in een strakkere woning?
U kan veilig spelen en kiezen voor een tijdloze tegelkeuze. Wil u het een beetje spannender doen ogen, kan u eventueel ook een accent (muur) aanbrengen op één plek.
Hier kan U eventueel een andere kleur voor gebruiken, een mozaïek of een tegel met print.
Of verkiest u een lichte kleur? Een lichte kleur heeft vaak de voorkeur daar deze fris oogt en optisch vergroot. Het nadeel is wel dat u er meer vuil op ziet.
Felle kleuren kunnen u een ochtendboost geven, of net warme, donkere kleuren om het wakker worden zachtjes te doen verlopen en u voor het slapengaan al in de juiste sfeer te brengen. Of waarom niet verschillende kleuren combineren om een speelser effect te krijgen?
Heeft u een prachtige vloertegel gezien, maar wil u hem eigenlijk tegen de muur? Dan is dit geen enkel probleem. Maar mocht u een wandtegel hebben gezien die u graag op de vloer wilt, dan wordt dit ten strengste door ons afgeraden! Wandtegels zijn namelijk niet gemaakt om op te lopen daar er immers een verschil is in slipweerstand en hardheid, dan vloertegels. Mocht u wandtegels op de vloer leggen dan zal u zien dat ze snel kapot gaan omdat ze gewoon niet gemaakt zijn om gewicht te dragen.
Voor de badkamer houdt u best rekening met de gladheid van de vloertegels. De slipweerstand wordt uitgedrukt in een R-waarde en een NEN-EN 13451-1 normering. De R-waarde is de antislipwaarde met schoenen aan. Die kan tussen 9 en 13 liggen, waarbij 11 ideaal is voor de badkamer. Hoger kan uiteraard ook, maar dan is hij soms wat moeilijker te poetsen, lager is te glad.
De NEN-EN13451-1 normering drukt de slipweerstand zonder schoenen uit, op blote voeten dus: voor de badkamer is B of C geschikt. A is te vermijden.
Verder denkt u best ook op voorhand over het formaat of de afmetingen van de tegels die u wil gebruiken. Mozaïektegels of kleine (metro)tegels kunnen erg mooi zijn, maar zijn ook erg arbeidsintensief om te plaatsen.
Dan toch maar kiezen voor heel grote tegels?
Dat schiet inderdaad op bij het plaatsen. Ook heeft u minder voegen, wat nadien wel gemakkelijker is voor het onderhoud.
Het nadeel met grotere tegels is dan wel dat u meer snijwerk is in hoeken en kantjes, rond stopcontacten, schakelaars en leidingen.
Qua formaat heeft u de klassieke vierkante of langwerpige rechthoekige tegels, maar ook zeshoekige of visgraattegels zijn mogelijk.
Bovendien kan een combinatie van formaten, bij voorleur in hetzelfde materiaal, een mooi effect hebben omdat het zorgt voor variatie. Bijvoorbeeld een wand in een gewone of grote tegel, maar een douchecabine in een kleinere mozaïektegel.
Deze keuze heeft effect op het onderhoud. Op een weerspiegelend oppervlak valt vuil en stof harder op. Dat is de reden waarom mensen eerder voor matte tegels kiezen.
Dus kiest u voor minder poetswerk, kies dan voor mat!
Badkamertegels worden vaak nat en kunnen dus ook glad zijn. Denk daarom ook zeker aan uw veiligheid!
Voor een inloopdouche of badkamer gaan de meeste op zoek naar een tegel met antislip laag. Maar doordat de meeste tegels tegenwoordig mat zijn en matte tegels minder glijden, is een antislip laag geen vereiste meer.
Er zijn zelfs matte tegels die uit zichzelf een soort van antislip effect hebben wanneer ze in contact komen met water. Glanzende tegels daarentegen worden sneller glad. Bejaarden en mensen met een beperkte mobiliteit spelen best of veilig en kijken best wel naar antisliptegels voor de badkamer.
De meeste mensen kiezen voor gebakken tegels, keramische tegels dus. Zij hebben als voordeel dat ze ontzettend gemakkelijk schoon te maken zijn, ook met agressieve schoonmaakmiddelen. Ook is een keramische vloertegels veel sterker en minder krasgevoelig.
Natuursteen daarentegen, is moeilijker schoon te houden in de badkamer. Natuursteen is tevens redelijk krasgevoelig en broos.
Al zijn er tegenwoordig veel keramische tegels beschikbaar met de looks van natuursteen, waar u nog nauwelijks verschil ziet tussen keramiek en natuursteen. Zo heeft u de looks van natuursteen, maar het gebruiksgemak van keramische tegels.
Iets waar men niet altijd bij stilstaat… De kleurkeuze van uw voegen. Het resultaat van het tegelen is eigenlijk wel afhankelijk van de kleurkeuze van uw voeg. Als u een donkere tegel bijvoorbeeld licht invoegt, wordt de vorm en het formaat van de tegel benadrukt. Kiest u eerder voor een donkere voeg, dan krijgt u één groot donker geheel.
Hou er wel rekening mee dat een voeg van de vloertegel met de jaren donkerder wordt van kleur.
Bij een parketlook tegel wordt bijvoorbeeld meestal gekozen voor lichtbruin voegen om het nog meer op parket te doen lijken. Kiest u hier voor een grijze voeg, dan ziet u wel duidelijker dat het tegels zijn.
Eens u deze keuzes gemaakt heeft, staat u al een heel stuk verder in uw zoektocht naar de juiste tegel. Klaar om écht op zoek te gaan? Maak dan een afspraak in ons filiaal in Bocholt of Geel en onze vloerspecialisten helpen u graag verder!
Heeft u na het lezen van deze informatie toch nog een vraag over dit onderwerp? Laat het ons weten!
Ontwerp een badkamer die zowel stijlvol als onderhoudsvriendelijk is. Kies voor weerbestendige materialen, voegloze oppervlakken en waterbestendige verf. Houd het simpel met eenvoudig te reinigen sanitaire voorzieningen en slimme opslagoplossingen. Vereenvoudig uw schoonmaakroutine en geniet van een frisse en georganiseerde badkamer.
Goed ventileren in de badkamer is belangrijk om schimmelvorming, mede geurtjes en problemen met condensatie in de woning te voorkomen. Een slechte ventilatie kan leiden tot vochtige lucht, wat gezondheidsproblemen en structurele schade aan de woning kan veroorzaken. Een goede ventilatie kan ervoor zorgen dat de lucht in de badkamer fris blijft en ieder geurtje wordt afgevoerd.
Gaat u ook wel eens naar de sauna of een privé wellness? Dan bent u er waarschijnlijk al vertrouwd mee. Maar tegenwoordig hoeft u daar niet meer naartoe te gaan om te genieten en kan het gemakkelijker als u thuis uw eigen spa of sauna installeert. Want het is toch geweldig om uw eigen spa in uw tuin te hebben? Maar wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het haarfijn uit in deze blog! Veel leesplezier!